PDA

View Full Version : NetWare Scenario 720KB diskette. Want to map drive on server



PeterNC
January 21st, 2014, 05:58 PM
Does anyone remember what I need in addition to the following on a 720KB bootable diskette to map a network drive on NetWare? NET.EXE is on the diskette. It kicks back an error on every NET command: "NETc-1.0-999 the message file netc.msg could not be found. The directories specified by the LANGUAGE and PATH environment variables were searched".

So far:
LSL, 3C503, IPXODI, VLM all load.
EtherLink II works fine: FastLynx works over IPX: I can connect with other machines.
Frame = 802_3 (as is server)

My memory fails me in this area. :confused:

Thanks!

Older topics on this subject (that did not help me out):
http://www.vintage-computer.com/vcforum/showthread.php?11859-vintage-IBM-5160-access-a-NetWare-3-2-Server

SpidersWeb
January 21st, 2014, 07:23 PM
Not sure if this helps, but from the Netware readmes:



Ensure that the NET.EXE, NETU.OVL, and NETA.OVL files are
copied to your NetWare client directory (default is
C:\NWCLIENT) and the NETC.MSG file is copied to the
NLS\ENGLISH directory under the NetWare client directory.

PeterNC
January 22nd, 2014, 03:46 AM
Thanks. The files exceed 720KB. I guess I have to find an ESDI HDD or stick with LapLink.

RWallmow
January 22nd, 2014, 05:43 AM
Thanks. The files exceed 720KB. I guess I have to find an ESDI HDD or stick with LapLink.

Can the MS-NET package be pruned down to fit a 720k disk? You could map drives to most windows PCs with that. You don't say what the PC in question is, version 3.0 of MS-NET that I use requires a 286, so may not work for you.

Another option if you have enough expanded memory, you could compress all the files, and then decompress them on bootup into a ramdisk and run the client from the ramdisk, but you would probably need minimum 2MB RAM to be able to pull that off while still having enough free memory to do anything useful.

PeterNC
January 22nd, 2014, 07:36 AM
My bad: IBM PS/2 Model 30 8530 8086 with 640KB RAM. I could boot INTERLNK and load the stack over that protocol. :)

RWallmow
January 23rd, 2014, 06:11 AM
My bad: IBM PS/2 Model 30 8530 8086 with 640KB RAM. I could boot INTERLNK and load the stack over that protocol. :)
Specs are VERY close to my PS/2 Model 25 with 8086 then. Yeah, I suppose you could load the client over interlnk in a pinch.

I went with a TMC-850 8-bit SCSI card in my Model 25, I can now use any SCSI hard drive, plus external SCSI peripherals like Zip/JAZ/CD drives. Another option would be the XT-IDE family of IDE&CF cards being developed by members of this forum. Either one will give you easy mass storage. I only ever found one of the proprietary model 25/30 hard drives (they are NOT EDSI) and it didn't end up working, failed to LLF and always came up with 1701, so SCSI or XT-IDE are MUCH better options, and probably cheaper too.

There's supposedly a certain model of 1.44MB floppy from another PS/2 model that DOES work at 1.44 on the Model 25&30, so that might be an option too.

I guess you could also use a NIC card with a BOOT-ROM and network boot it diskless style, I have PXE boot on my network, though I don't think any of the OLD 8-bit cards will support PXE, only older net-boot protocols like BOOTP or proprietary protocols, though maybe there's a way to make a modern PXE capable boot ROM for older cards, but if there is, that's well beyond me.

PeterNC
January 23rd, 2014, 06:33 AM
Thanks! Installing a SCSI disk may be an option. Then again: LapLink works pretty well with INTERSRV and the kind of games / applications I can run on a 8086/V30 do not need much beyond that capacity. I just thought it would be fun to get more out of my LAN utilizing 8BIT NICs in my 8530s. :D

Based on http://ibm-pc.org/manuals/ibm/ps2/ps2-hmm.pdf:

www.acsoutlet.com has the following HDDs for sale:
IBM 6128285 Hard Drive, 20MB: http://www.acsoutlet.com/6128285-Desktop.aspx
IBM 6128279 Hard Drive, 30MB: http://www.acsoutlet.com/6128279-Desktop.aspx
IBM 71G4958 Hard Drive, 170MB: http://www.acsoutlet.com/71G4958-Desktop.aspx
IBM 61G3754 Hard Drive, 250MB: http://www.acsoutlet.com/61G3754-Desktop.aspx
IBM 71G4930 Hard Drive, 420MB: http://www.acsoutlet.com/71G4930-Desktop.aspx
I do not believe the IBM manual is correct because a lot of these appear to be IDE and obviously the 8530 utilizes ESDI.

I may also play around with a BOOT ROM. That seems like a fun little project. ;) It will be hard to find the 8K EPROM required though.

RWallmow
January 23rd, 2014, 12:11 PM
Thanks! Installing a SCSI disk may be an option. Then again: LapLink works pretty well with INTERSRV and the kind of games / applications I can run on a 8086/V30 do not need much beyond that capacity. I just thought it would be fun to get more out of my LAN utilizing 8BIT NICs in my 8530s. :D

Based on http://ibm-pc.org/manuals/ibm/ps2/ps2-hmm.pdf:

www.acsoutlet.com has the following HDDs for sale:
IBM 6128285 Hard Drive, 20MB: http://www.acsoutlet.com/6128285-Desktop.aspx
IBM 6128279 Hard Drive, 30MB: http://www.acsoutlet.com/6128279-Desktop.aspx
IBM 71G4958 Hard Drive, 170MB: http://www.acsoutlet.com/71G4958-Desktop.aspx
IBM 61G3754 Hard Drive, 250MB: http://www.acsoutlet.com/61G3754-Desktop.aspx
IBM 71G4930 Hard Drive, 420MB: http://www.acsoutlet.com/71G4930-Desktop.aspx
I do not believe the IBM manual is correct because a lot of these appear to be IDE and obviously the 8530 utilizes ESDI.

I may also play around with a BOOT ROM. That seems like a fun little project. ;) It will be hard to find the 8K EPROM required though.

Later model 30&25 286/386/and eduquest 486 units were IDE, the 8086 modles were MFM signaling over proprietary cabling, IIRC there was only ever a 20 or 40MB drive offered for our machines. And the prices you will pay for one of the supported drives would be probably TWICE what a XT-IDE card or 8-BIT SCSI card and standard hard drive will cost you. XT-IDE can be self contained if you use a CF card as media, if you use XT-IDE or SCSI and a hard drive, you will have to add power leads to power the drive, you can tap the onboard HD interface for power, or directly tap the power supply 12/5v and ground lines (which is what I did).

RWallmow
January 23rd, 2014, 12:19 PM
I may also play around with a BOOT ROM. That seems like a fun little project. ;) It will be hard to find the 8K EPROM required though.
IIRC you can use a larger EPROM and just fill the extra space past 8k (or whatever cards limit is, I know many are up to 32k) with 0's when you burn it.

PeterNC
January 24th, 2014, 03:34 AM
Cool. Not a high priority project but maybe I will get to it sometime this year. Right now I am focused on playing all levels of Wolfenstein 3D again. :-)