Image Map Image Map
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Commodore 1541 runs continuosly

  1. #1

    Default Commodore 1541 runs continuosly

    Hi guys!Can someone help me with my Commodore 1541 drive?
    When i turn on, he runs continuosly and the two led lights (green and red) are always on
    I tested 6502, the two 6522 and ls14 and are good....

    what could be the problem please?
    Thanks!

  2. #2

    Default

    It can be a wide range of things.
    How did you test those chips ? On another working drive ?
    I assume, they were socketed. Sockets can be oxidized. Even if chips are ok, bad contacts
    to sockets can be the cause.

    Are you familiar with Ray Carlsen's work? He has listed possible symptoms for each chip,
    just google for it and check it out, it is valuable read in fixing 1541 drives.

    Edit:
    UB4 rom fails rather often and worth to check if you have a working drive.

  3. #3

    Default

    Ok thanks!
    Tomorrow i ll looking for ub4 and i ll try change it

  4. #4

    Default

    Quote Originally Posted by ilpaninaro View Post
    I tested 6502, the two 6522 and ls14 and are good....
    The 7406 near the LS14 is another good candidate for causing the problem.
    With kind regards / met vriendelijke groet, Ruud Baltissen

    www.baltissen.org

  5. #5

    Default

    Quote Originally Posted by Ruud View Post
    The 7406 near the LS14 is another good candidate for causing the problem.
    Hi,i changed the 7406 with a new 74ls06 but it's the same...
    i suspect rom 901229-05.....it's possible burn bin file in a 2732 eprom maybe?
    Thanks!

  6. #6

    Default

    I recently made EEPROM and tested that it does work. Also EPROM works,
    but of course you need programmer and socket adapter.

    Did you have another drive to test your ROM chip there ?

  7. #7

    Default

    Quote Originally Posted by VintageVic View Post
    I recently made EEPROM and tested that it does work. Also EPROM works,
    but of course you need programmer and socket adapter.

    Did you have another drive to test your ROM chip there ?
    No unfortunately no...
    but i have eprom programmer...
    2732 eprom it's good ?

  8. #8

    Default

    from a quick google check I assume 2732 eprom is a 4kb rom ?

    901229-05 is 8kb rom chip. You will need at least 8kb eprom. 2764 eprom should do fine.

    Check this out for suitable socket adapter:
    https://ist.uwaterloo.ca/~schepers/roms.html

    However, if you do not have a working 1541 drive, you cannot really reliably check out
    the chips on your 1541 drive. In my opinion, you will have to be a bit lucky to fix it.
    It would save a lot of effort to check out your existing chips on a working drive.

    What if you believe that you put new working chips to the drive, but if in fact even one
    is failed chip, you will end up replacing all the chips and the drive will remain dead.

  9. #9

    Default

    Hi guys, i ve bought a new 901229-05 original rom but nothing change
    How can i do please?

  10. #10

    Default

    There is some good info here: http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/cbm/1541/

    There is even a file of symptoms to components.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •