Image Map Image Map
Results 1 to 4 of 4

Thread: IBM 5150 Monitor Issue

  1. #1

    Default IBM 5150 Monitor Issue

    Recently I stumbled across a IBM 5150. With it came a Magnavox Professional PC Monitor 80 (monochrome). The display is super sharp and great...except for the horizontal line going through the middle that looks like the paint on a road (dashed horizontal line). The PC itself I think works perfectly. I am able to execute basic scripts, boot msdos 3 off either floppy drive (it has a hdd but I think that might be dead as it doesn't spin up). Because of this, I'm assuming this is an issue with the monitor instead of the computer.

    The line itself only appears after the initial blinking cursor and the IBM/DOS logos appear and it always looks exactly the same. I have opened the back of it and looked at the caps and fuses and both at least visibly look fine. A strange thing I noticed is if I touch the "v. lin" dial (see 2nd pic right most) the text on screen very lightly vibrates.

    Anyways, I'm wondering why this horizontal line is appearing and if there is any hope to saving it?

    https://postimg.cc/yJmY4SMR

    https://postimg.cc/FfWCKPXX

  2. #2
    Join Date
    May 2006
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    6,641

    Default

    Refer to your first photo. Notice that the "Ok", compared to the text above it, is spread out vertically. That dashed line is Cassette BASIC's list of function commands (see bottom line of the screen shown at [here]) that is compressed vertically. So there is a vertical deflection problem. From the top of the screen downwards, vertical deflection is starting off okay, then going crazy. If you turn up the brightness, the raster may appear, and if it does, you may see that the raster only occupies the top half of the screen.

    That behaviour is not what I would expect if the 5150's MDA card was putting out a bad vertical sync signal (bad pulse width and/or pulse frequency), but there are others on these forums with more repair experience than me, and they may possibly disagree.

    Quote Originally Posted by gbrownie View Post
    A strange thing I noticed is if I touch the "v. lin" dial (see 2nd pic right most) the text on screen very lightly vibrates.
    V. LIN = Vertical linearity. That 'vibrate on touch' symptom may be relevant (or maybe not). Look for a bad solder joint on that V. LIN pot. Try adjusting the pot slightly.

    As a comparison, the vertical stage of the IBM 5151 is shown at [here]. Just a dedicated 'vertical deflection' chip and some supporting circuitry. Your monitor may be very similar. Sometimes the vertical deflection chip fails (fully or partially). But considering the age of the monitor, bad solder joints and bad electrolytic capacitors are, in my opinion, just as likely.

  3. #3

    Default

    As noted by Modem7 this is a vertical scan amplitude & linearity problem.

    From first principles. the scanning current should be in increasing in a sawtooth linear manner, from top to the bottom of the screen. Clearly the vertical yoke current is inadequate and the scan waveform driving the V yoke coils is defective.

    The common cause would be the V yoke coil's coupling electrolytic cap has gone low uF and high ESR. The power supply voltage could be sagging down to the V deflection IC (or vert deflection circuit). The V deflection IC could be faulty, or a capacitor/resistor supporting it is defective.

    This sort of fault is dead easy to sort out with a scope, checking the power supply rail first and the voltages in the V deflection system. So there is plenty of hope for your monitor.

  4. #4
    Join Date
    Mar 2020
    Location
    Stouffville, Ontario, Canada
    Posts
    49

    Default

    This is why I keep coming back to this forum. The amount of learning you can do here is incredible.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •