Announcement

Collapse

Forum Rules and Etiquette

Our mission ...

This forum is part of our mission to promote the preservation of vintage computers through education and outreach. (In real life we also run events and have a museum.) We encourage you to join us, participate, share your knowledge, and enjoy.

This forum has been around in this format for over 15 years. These rules and guidelines help us maintain a healthy and active community, and we moderate the forum to keep things on track. Please familiarize yourself with these rules and guidelines.


Rule 1: Remain civil and respectful

There are several hundred people who actively participate here. People come from all different backgrounds and will have different ways of seeing things. You will not agree with everything you read here. Back-and-forth discussions are fine but do not cross the line into rude or disrespectful behavior.

Conduct yourself as you would at any other place where people come together in person to discuss their hobby. If you wouldn't say something to somebody in person, then you probably should not be writing it here.

This should be obvious but, just in case: profanity, threats, slurs against any group (sexual, racial, gender, etc.) will not be tolerated.


Rule 2: Stay close to the original topic being discussed
  • If you are starting a new thread choose a reasonable sub-forum to start your thread. (If you choose incorrectly don't worry, we can fix that.)
  • If you are responding to a thread, stay on topic - the original poster was trying to achieve something. You can always start a new thread instead of potentially "hijacking" an existing thread.



Rule 3: Contribute something meaningful

To put things in engineering terms, we value a high signal to noise ratio. Coming here should not be a waste of time.
  • This is not a chat room. If you are taking less than 30 seconds to make a post then you are probably doing something wrong. A post should be on topic, clear, and contribute something meaningful to the discussion. If people read your posts and feel that their time as been wasted, they will stop reading your posts. Worse yet, they will stop visiting and we'll lose their experience and contributions.
  • Do not bump threads.
  • Do not "necro-post" unless you are following up to a specific person on a specific thread. And even then, that person may have moved on. Just start a new thread for your related topic.
  • Use the Private Message system for posts that are targeted at a specific person.


Rule 4: "PM Sent!" messages (or, how to use the Private Message system)

This forum has a private message feature that we want people to use for messages that are not of general interest to other members.

In short, if you are going to reply to a thread and that reply is targeted to a specific individual and not of interest to anybody else (either now or in the future) then send a private message instead.

Here are some obvious examples of when you should not reply to a thread and use the PM system instead:
  • "PM Sent!": Do not tell the rest of us that you sent a PM ... the forum software will tell the other person that they have a PM waiting.
  • "How much is shipping to ....": This is a very specific and directed question that is not of interest to anybody else.


Why do we have this policy? Sending a "PM Sent!" type message basically wastes everybody else's time by making them having to scroll past a post in a thread that looks to be updated, when the update is not meaningful. And the person you are sending the PM to will be notified by the forum software that they have a message waiting for them. Look up at the top near the right edge where it says 'Notifications' ... if you have a PM waiting, it will tell you there.

Rule 5: Copyright and other legal issues

We are here to discuss vintage computing, so discussing software, books, and other intellectual property that is on-topic is fine. We don't want people using these forums to discuss or enable copyright violations or other things that are against the law; whether you agree with the law or not is irrelevant. Do not use our resources for something that is legally or morally questionable.

Our discussions here generally fall under "fair use." Telling people how to pirate a software title is an example of something that is not allowable here.


Reporting problematic posts

If you see spam, a wildly off-topic post, or something abusive or illegal please report the thread by clicking on the "Report Post" icon. (It looks like an exclamation point in a triangle and it is available under every post.) This send a notification to all of the moderators, so somebody will see it and deal with it.

If you are unsure you may consider sending a private message to a moderator instead.


New user moderation

New users are directly moderated so that we can weed spammers out early. This means that for your first 10 posts you will have some delay before they are seen. We understand this can be disruptive to the flow of conversation and we try to keep up with our new user moderation duties to avoid undue inconvenience. Please do not make duplicate posts, extra posts to bump your post count, or ask the moderators to expedite this process; 10 moderated posts will go by quickly.

New users also have a smaller personal message inbox limit and are rate limited when sending PMs to other users.


Other suggestions
  • Use Google, books, or other definitive sources. There is a lot of information out there.
  • Don't make people guess at what you are trying to say; we are not mind readers. Be clear and concise.
  • Spelling and grammar are not rated, but they do make a post easier to read.
See more
See less

Compaq Portable I Lo-Tech ISA XT CF adapter boot issues

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Trixter
    replied
    Originally posted by acenewman View Post
    works only when the slot 8 jumper is set for slot 8 use. when not set for slot 8 it gives a disk access error message. still has the issue with tripping the supply if the slot 8 jumper is used.
    I don't see this covered in previously in the thread, but: When you configure it *not* for slot 8 use, have you tried every single slot in your system, shuffling around the graphics card to accommodate?

    Most of the time the motherboard power light lights briefly and then goes out. If I power cycle it it will continue to light only briefly.
    Have you used a multimeter to check the power coming from the PSU? Are the voltages and current within spec?

    Leave a comment:


  • SomeGuy
    replied
    A couple more grasps at straws then - you say with the XT CF card in it will only power up once after being powered down for an extended amount of time. About how long is that? If we are talking perhaps 5 minutes or more, perhaps try removing the other ISA cards from the system (within this extended amount of time) and see if it powers up.

    What about with the floppy drive unplugged? I don't recall there is anything else that is easily disconnectible.

    When it does power up with the XT CF, does anything seem to get hot? Does the machine actually stay on for an indefinite amount of time until power cycled?

    Do you have any other random ISA cards you can plug in? (Perhaps borrowed from the other Compaq? Anything that conflicts and prevents booting is fine as long as you can see it is powering up or not)

    With the XT CF plugged in and the machine powered down, perhaps check with a volt meter for stray voltages. Might be worth checking the power voltages while powered on (with or without the XT CF card) to see if they are close to normal.

    Any issues with your power outlets? (Properly grounded, not backwards, using a good bar strip, nothing else sucking power on that circuit?)

    Leave a comment:


  • acenewman
    replied
    works only when the slot 8 jumper is set for slot 8 use. when not set for slot 8 it gives a disk access error message.

    still has the issue with tripping the supply if the slot 8 jumper is used.

    Leave a comment:


  • Eudimorphodon
    replied
    That is genuinely puzzling. That card should draw very little power (in the grand scheme of things) and it frankly just isn't that complicated.

    This is an out-of-left-field suggestion: There's a jumper on those cards for PC-XT slot 8 enable; anything change if you change the state of that jumper?

    Leave a comment:


  • acenewman
    replied
    I have the card without the integrated card interface. If behaves the same even when I have no cable or card attached to the interface.

    Leave a comment:


  • Eudimorphodon
    replied
    Which XT-CF card do you have? Is it the one with the CF slot built onto the card, or is it the one with the 40 pin IDE connector that takes an external adapter? If it’s the latter, I wonder if your adapter could be cross-shorting the power-on-pin 20 feature.

    Leave a comment:


  • SomeGuy
    replied
    Originally posted by acenewman View Post
    What would cause the power supply to be week? Aging filter caps? I have two compaq portables and it behaves the same in both of them.
    That is very weird. Electrolytic capacitors in power supplies can slowly go bad in such a way that the supply puts out less and less power, often causing non-obvious intermittent problems. But I would not expect two units to be at the exact same level of failure.

    What exactly do you have attached to the XT CF? Does the problem occur if there is nothing attached to the XT CF?

    Can you verify that the contacts on the card line up 100% with the ISA slot? Sometimes things don't always fit properly.

    Leave a comment:


  • acenewman
    replied
    removed the orientation specific capacitors (1 electrolytic and 1 tantalum) No change. Powers up first time only. Won't on power cycle till I remove the card.

    From what I can tell they were both correctly oriented related to the silk screen. Guess the silk screen could be wrong. either way with them removed the problem still remains.

    Leave a comment:


  • acenewman
    replied
    I purchased the card already assembled from TelElec last time I bought some keyboard foams.

    What would cause the power supply to be week? Aging filter caps? I have two compaq portables and it behaves the same in both of them.

    The PCB isn't silk screened that I can see, perhaps its under the capacitor. Guess I will pull the cap off an take a look.

    Leave a comment:


  • Eudimorphodon
    replied
    I +1 on the previous that it almost must be something on the card that at least intermittently looks like a short. Did you assemble the card yourself or buy it pre-built? I'd probably start looking at the electrolytic cap(s) and making sure the polarity is correct.

    Leave a comment:


  • ibmapc
    replied
    Hmm... That sounds like a combination of a weak power supply on the Compaq and a wonky capacitor on the Lo-Tech. If you let it sit, the capacitor discharges and and it looks like a normal draw on the power supply on power up. If you "power cycle", the capacitor on the lo-tech is still charged during power up and looks like a short or high current draw and the power supply shuts down. Have you checked the output volts on the PSU? Others here can lead you to some better diags than I can. Just thought I'd put in my one cent worth so that this thread stays visible.

    Greg

    Leave a comment:


  • acenewman
    started a topic Compaq Portable I Lo-Tech ISA XT CF adapter boot issues

    Compaq Portable I Lo-Tech ISA XT CF adapter boot issues

    Got around to trying to install a Lo-Tech ISA XT CF adapter in my Compaq Portable. Experiencing some very strange results. Occasionally when I power it on it will successfully boot off the CF card. Most of the time the motherboard power light lights briefly and then goes out. If I power cycle it it will continue to light only briefly. If I pull the Lo-tech card out it will immediately power up and boot off a floppy just fine. I have tested the CF card in my 5170 and it boots up fine with no issues. If I let it sit for an extended period of time it will again boot, but only once before it starts the immediate shutdown routine when power cycled. Any thoughts on what might be going on? Anyone else using a Lo-tech CF card in there Compaq portable??

    I would try the lo-tech card in another XT class machine but I don't have one. Thanks, Chris
Working...
X