Announcement

Collapse

Forum Rules and Etiquette

Our mission ...

This forum is part of our mission to promote the preservation of vintage computers through education and outreach. (In real life we also run events and have a museum.) We encourage you to join us, participate, share your knowledge, and enjoy.

This forum has been around in this format for over 15 years. These rules and guidelines help us maintain a healthy and active community, and we moderate the forum to keep things on track. Please familiarize yourself with these rules and guidelines.


Rule 1: Remain civil and respectful

There are several hundred people who actively participate here. People come from all different backgrounds and will have different ways of seeing things. You will not agree with everything you read here. Back-and-forth discussions are fine but do not cross the line into rude or disrespectful behavior.

Conduct yourself as you would at any other place where people come together in person to discuss their hobby. If you wouldn't say something to somebody in person, then you probably should not be writing it here.

This should be obvious but, just in case: profanity, threats, slurs against any group (sexual, racial, gender, etc.) will not be tolerated.


Rule 2: Stay close to the original topic being discussed
  • If you are starting a new thread choose a reasonable sub-forum to start your thread. (If you choose incorrectly don't worry, we can fix that.)
  • If you are responding to a thread, stay on topic - the original poster was trying to achieve something. You can always start a new thread instead of potentially "hijacking" an existing thread.



Rule 3: Contribute something meaningful

To put things in engineering terms, we value a high signal to noise ratio. Coming here should not be a waste of time.
  • This is not a chat room. If you are taking less than 30 seconds to make a post then you are probably doing something wrong. A post should be on topic, clear, and contribute something meaningful to the discussion. If people read your posts and feel that their time as been wasted, they will stop reading your posts. Worse yet, they will stop visiting and we'll lose their experience and contributions.
  • Do not bump threads.
  • Do not "necro-post" unless you are following up to a specific person on a specific thread. And even then, that person may have moved on. Just start a new thread for your related topic.
  • Use the Private Message system for posts that are targeted at a specific person.


Rule 4: "PM Sent!" messages (or, how to use the Private Message system)

This forum has a private message feature that we want people to use for messages that are not of general interest to other members.

In short, if you are going to reply to a thread and that reply is targeted to a specific individual and not of interest to anybody else (either now or in the future) then send a private message instead.

Here are some obvious examples of when you should not reply to a thread and use the PM system instead:
  • "PM Sent!": Do not tell the rest of us that you sent a PM ... the forum software will tell the other person that they have a PM waiting.
  • "How much is shipping to ....": This is a very specific and directed question that is not of interest to anybody else.


Why do we have this policy? Sending a "PM Sent!" type message basically wastes everybody else's time by making them having to scroll past a post in a thread that looks to be updated, when the update is not meaningful. And the person you are sending the PM to will be notified by the forum software that they have a message waiting for them. Look up at the top near the right edge where it says 'Notifications' ... if you have a PM waiting, it will tell you there.

Rule 5: Copyright and other legal issues

We are here to discuss vintage computing, so discussing software, books, and other intellectual property that is on-topic is fine. We don't want people using these forums to discuss or enable copyright violations or other things that are against the law; whether you agree with the law or not is irrelevant. Do not use our resources for something that is legally or morally questionable.

Our discussions here generally fall under "fair use." Telling people how to pirate a software title is an example of something that is not allowable here.


Reporting problematic posts

If you see spam, a wildly off-topic post, or something abusive or illegal please report the thread by clicking on the "Report Post" icon. (It looks like an exclamation point in a triangle and it is available under every post.) This send a notification to all of the moderators, so somebody will see it and deal with it.

If you are unsure you may consider sending a private message to a moderator instead.


New user moderation

New users are directly moderated so that we can weed spammers out early. This means that for your first 10 posts you will have some delay before they are seen. We understand this can be disruptive to the flow of conversation and we try to keep up with our new user moderation duties to avoid undue inconvenience. Please do not make duplicate posts, extra posts to bump your post count, or ask the moderators to expedite this process; 10 moderated posts will go by quickly.

New users also have a smaller personal message inbox limit and are rate limited when sending PMs to other users.


Other suggestions
  • Use Google, books, or other definitive sources. There is a lot of information out there.
  • Don't make people guess at what you are trying to say; we are not mind readers. Be clear and concise.
  • Spelling and grammar are not rated, but they do make a post easier to read.
See more
See less

Intel Professional Workstation - Unknown OnBoard Ethernet/LAN-Controller&Motherboard

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    Intel Professional Workstation - Unknown OnBoard Ethernet/LAN-Controller&Motherboard

    Hello to all in this Forum.

    I'm new in this forum and I hope that someone can help for my special wish.
    The reason is: I've taken my Intel-based Professional Workstation - [Panther] - year 1992 ( ? with a LP486E motherboard ? ) from the attic.
    I'm sure, it is the same as in the Youtube videos - "An Intel Branded EISA-Based 486 Desktop Computer? (Part 1 to Part 3 - e.g. https://www.youtube.com/watch?v=fK7QMAX0BmQ)".
    Because this PC was not used about 20 years the Dallas DS1287 RTC chip was empty. So, all BIOS-/LAN- and EISA-settings were lost.
    I've replaced the DS1287 now by a DS12887 and I also replaced the original hard drive (she was unfunctional) with a CONNER CFS-210A 210MB 3.5 SL IDE AT with an already installed Windows95 OSR2.
    In the Phoenix SETUP Utility (Version 1.00.xx S0D) [ = nearly the same as the BIOS in YouTube video] I entered the corresponding hard drive CHS parameters and the workstation starts without any problems and Windows 95 is loaded.
    This workstation-model has no CDROM-Drive, no USB nor other installed cards beside two unused EISA-Slots.
    Beside the hard disk, she has a floppy drive and in addition to their standard connections, an "on board LAN-Controller".
    I do'nt know the specifications for this LAN/Ethernet-Controller. Is it 3com or Intel or Novell or Realtek or something other? I don't know but it's necessary to make the LAN-Controller known in the system and then establish a network connection to the Internet via LAN.
    The problem is, that I don't know the specs which mainboard, which LAN-Controller is installed in the PC and which settings in the system control panels or in the EISA Configuration Utility are necessary!
    So I used a EISA Configuration Utility 2.0 (downloaded from the URL https://archive.org/details/remaker_gmail_CF) to enable onboard LAN-Controller and also in the BIOS I enabled onboard LAN-Controller.
    Then I tried the network option for INTEL here "82595-based-Ethernet" (which is one of many others, such as 3com, Novell, Realtek etc.) and some others, but after the restarts the PC hangs with the Windows 95 screen or loops or displays errors.
    Therefore I would like to ask all, if someone in this forum could help, how to set up an Internet connection via Ethernet/LAN.


    Note:
    I have neither floppy disks for an "EISA Configuration Utility (ECU)" nor for Windows 95.
    As ECU, I downloaded the “LP486E Drivers DOS OS / 2 Windows” from the URL https://archive.org/details/remaker_gmail_CF and installed this ECU on the workstation.


    Has someone of you a workstation like my?
    What could be the brand of my motherboard and which onboard LAN Controller could it be?
    My System shows as network-option for INTEL e.g. "82595-based-Ethernet" which is one of many others (e.g. 3com, Novell, Realtek,etc.).
    What's needed for LAN activation & connection to Internet and wich settings and steps are to do?
    Has anybody used a harddisk greater than 504MB (e.g. 160GB) with such a workstation?


    Kindly regards

    Robert (not the youngest)



    P.S.
    A picture of this PC can also be seen at
    https://www.computerhistory.org/coll...alog/102677995.

    You do not have permission to view this gallery.
    This gallery has 13 photos.

    #2
    In the \LP486E\Lan-Win\ folder is the relevant Windows 95 network driver .inf file and the needed inf/vxd files.

    Select "HAVE DISK" and navigate to that directory to install the appropriate driver file. The network chip is an unusual (and unusually configured) Intel 82596.The readme.txt file in that directory explains it all.

    Comment


      #3
      Hello Phillip

      After a month I will be in touch and can report the following:

      Hooray!

      Your posting was the breakthrough. The driver for the "Intel 82596CA on-board LAN controller" is installed.

      Then I installed different browsers (IE3.x, IE4.x, Netscape, Firefox and lastly the IE5.x).
      I changed the encryption strength in IE5.x from 40-bit to 128-bit.
      Also I've enabled the Internet option "Access Data Across Domains".
      Then I searched on www.google.de and received the corresponding search results for the search terms entered.
      But when I click one of these search result links, I get error messages such as:
      "The attempt to load ........ failed." or "Access Denied" or "Exception error in module MSHTML.DLL" or
      "The page cannot be displayed - DNSerror".

      What is the most likely cause of these errors?
      Are the "Use HTTP 1.1" or "Use PCT | SSL | TLS" settings causing these errors?

      Thanks again for your help!

      Robert (not the youngest)



      P.S.
      See some attached hardcopies.
      You do not have permission to view this gallery.
      This gallery has 8 photos.

      Comment


        #4
        Absolutely no internet browser that old is going to be able to access 95% of google's results as they will all be expecting considerably higher encryption under HTTPS. Try and go to sites known to not enforce modern https standards.
        [Need something to waste time on? Click here to visit my YouTube channel CelGenStudios]
        --------------------------------------------------------------------------------------------
        [No time for videos? Click here to visit my Twitter feed @CelGenStudios]

        = Excellent space heater

        Comment


          #5
          You can also visit modern sites by using a legacy or rendering proxy on a second machine. There are several; one such is described here. Of course, there are limits to this technique, but you can gain at least some functionality.
          Reach me: vcfblackhole _at_ protonmail dot com.

          Comment


            #6
            Thanks to NeXT and Chuck(G) for their informations and recommentations.
            I will try this, but it will take its time.
            After that I will report if Ihad success.

            Robert

            Comment

            Working...
            X