Announcement

Collapse

Forum Rules and Etiquette

Our mission ...

This forum is part of our mission to promote the preservation of vintage computers through education and outreach. (In real life we also run events and have a museum.) We encourage you to join us, participate, share your knowledge, and enjoy.

This forum has been around in this format for over 15 years. These rules and guidelines help us maintain a healthy and active community, and we moderate the forum to keep things on track. Please familiarize yourself with these rules and guidelines.


Rule 1: Remain civil and respectful

There are several hundred people who actively participate here. People come from all different backgrounds and will have different ways of seeing things. You will not agree with everything you read here. Back-and-forth discussions are fine but do not cross the line into rude or disrespectful behavior.

Conduct yourself as you would at any other place where people come together in person to discuss their hobby. If you wouldn't say something to somebody in person, then you probably should not be writing it here.

This should be obvious but, just in case: profanity, threats, slurs against any group (sexual, racial, gender, etc.) will not be tolerated.


Rule 2: Stay close to the original topic being discussed
  • If you are starting a new thread choose a reasonable sub-forum to start your thread. (If you choose incorrectly don't worry, we can fix that.)
  • If you are responding to a thread, stay on topic - the original poster was trying to achieve something. You can always start a new thread instead of potentially "hijacking" an existing thread.



Rule 3: Contribute something meaningful

To put things in engineering terms, we value a high signal to noise ratio. Coming here should not be a waste of time.
  • This is not a chat room. If you are taking less than 30 seconds to make a post then you are probably doing something wrong. A post should be on topic, clear, and contribute something meaningful to the discussion. If people read your posts and feel that their time as been wasted, they will stop reading your posts. Worse yet, they will stop visiting and we'll lose their experience and contributions.
  • Do not bump threads.
  • Do not "necro-post" unless you are following up to a specific person on a specific thread. And even then, that person may have moved on. Just start a new thread for your related topic.
  • Use the Private Message system for posts that are targeted at a specific person.


Rule 4: "PM Sent!" messages (or, how to use the Private Message system)

This forum has a private message feature that we want people to use for messages that are not of general interest to other members.

In short, if you are going to reply to a thread and that reply is targeted to a specific individual and not of interest to anybody else (either now or in the future) then send a private message instead.

Here are some obvious examples of when you should not reply to a thread and use the PM system instead:
  • "PM Sent!": Do not tell the rest of us that you sent a PM ... the forum software will tell the other person that they have a PM waiting.
  • "How much is shipping to ....": This is a very specific and directed question that is not of interest to anybody else.


Why do we have this policy? Sending a "PM Sent!" type message basically wastes everybody else's time by making them having to scroll past a post in a thread that looks to be updated, when the update is not meaningful. And the person you are sending the PM to will be notified by the forum software that they have a message waiting for them. Look up at the top near the right edge where it says 'Notifications' ... if you have a PM waiting, it will tell you there.

Rule 5: Copyright and other legal issues

We are here to discuss vintage computing, so discussing software, books, and other intellectual property that is on-topic is fine. We don't want people using these forums to discuss or enable copyright violations or other things that are against the law; whether you agree with the law or not is irrelevant. Do not use our resources for something that is legally or morally questionable.

Our discussions here generally fall under "fair use." Telling people how to pirate a software title is an example of something that is not allowable here.


Reporting problematic posts

If you see spam, a wildly off-topic post, or something abusive or illegal please report the thread by clicking on the "Report Post" icon. (It looks like an exclamation point in a triangle and it is available under every post.) This send a notification to all of the moderators, so somebody will see it and deal with it.

If you are unsure you may consider sending a private message to a moderator instead.


New user moderation

New users are directly moderated so that we can weed spammers out early. This means that for your first 10 posts you will have some delay before they are seen. We understand this can be disruptive to the flow of conversation and we try to keep up with our new user moderation duties to avoid undue inconvenience. Please do not make duplicate posts, extra posts to bump your post count, or ask the moderators to expedite this process; 10 moderated posts will go by quickly.

New users also have a smaller personal message inbox limit and are rate limited when sending PMs to other users.


Other suggestions
  • Use Google, books, or other definitive sources. There is a lot of information out there.
  • Don't make people guess at what you are trying to say; we are not mind readers. Be clear and concise.
  • Spelling and grammar are not rated, but they do make a post easier to read.
See more
See less

IBM 5150 Dead Motherboard - Memory issues

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    IBM 5150 Dead Motherboard - Memory issues

    Hi everyone,

    I have an IBM PC 5150 I have had since new. It is a 64kb-256kb motherboard, also has a memory expansion board. It ran fine about 7 years ago, but recently I tried to boot it and it seemed like a dead motherboard, no boot at all. I went through troubleshooting and the power supply is OK and none of the components seem to be dragging it down, so the troubleshooter suggested a memory issue. I purchased a SuperSoft Diagnostic ROM to help diagnose memory issues. When I run it I seem to have three memory issues (tests that fail):

    Critical 16K Memory test: Address 05040 bit 5

    System Memory to 90000 test: Address 4C000 bits 7-6-2-0

    Slow Refresh test: Address 48000 bits 7-6-2-0

    Confused about where I go from here. It seems the 16K Critical memory should be in bank 0, and the SuperSoft manual indicated first two numbers indicate bank but if that's the case what is "05" showing in the 16K memory fail. I have also read some of the notes about Supersoft sometimes giving some flakey results, but maybe I am just not understanding addresses?

    Since the first (0) bank of memory is soldered, I am wondering if I should pull these and solder in sockets?

    Any suggestions, clarification much appreciated. Thanks!

    I have attached a photo of the screen just before 7 passes were completed.

    Chris
    Attached Files

    #2
    Originally posted by Chris L View Post
    Hi everyone,
    Welcome to these forums.

    Originally posted by Chris L View Post
    I have also read some of the notes about Supersoft sometimes giving some flakey results, but maybe I am just not understanding addresses?
    It is a fact that the RAM tests of the Supersoft/Landmark diagnostics can sometimes be wrong or misleading.

    Originally posted by Chris L View Post
    Critical 16K Memory test: Address 05040 bit 5
    If you were to search these forums for posts where people saw the 05040 address when using the Supersoft/Landmark diagnostics, you would find many posts.
    The address of 05040 is wrong and needs to be ignored.
    If 05040 appears, it often appears on the first pass only.

    Originally posted by Chris L View Post
    System Memory to 90000 test: Address 4C000 bits 7-6-2-0
    Address 90000 hex = 589,824 dec = 576 K

    If your 5150 has less than 576 KB total of conventional memory fitted, then errors are expected when non-existent RAM is tested. In that situation, many bits are usually shown as faulty. (I do not remember ever seeing all bits in error.)

    Originally posted by Chris L View Post
    Slow Refresh test:
    No point in paying any attention to the slow refresh test (a kind of stress test) if the earlier RAM tests fail.

    Originally posted by Chris L View Post
    Since the first (0) bank of memory is soldered, I am wondering if I should pull these and solder in sockets?
    The 5150 motherboard can be easily damaged via soldering. It is not like modern PCB's. And so I recommend that you do not socket all of bank 0.

    I think there is high probability that bit 5 in bank 0 is faulty.

    Because you had to purchase a Supersoft/Landmark ROM and adapter, I know that you cannot create your own ROM's. If you could, I would have suggested that you try Ruud's diagnostic ROM to see what its test of RAM reveals.

    Something you can try is to temporarily piggyback a known-good RAM chip on the bit 5 chip in bank 0. If the RAM test then passes, bit 5 failure in bank 0 is confirmed. See [here] for more information. This is a hit-or-miss thing; if the RAM test still fails, the bit 5 chip is still a suspect.

    Sometime today (I need to do something before the approaching rain hits), I will pull out a 64KB-256KB 5150 motherboard, simulate a failure of bit 5 in bank 0, and then see what the Supersoft/Landmark diagnostics show.

    Comment


      #3
      Thanks modem for the welcome, and the valuable info. I don't know anything about creating ROM's but sounds interesting.

      Thank again,
      Chris

      Comment


        #4
        Originally posted by modem7 View Post
        The 5150 motherboard can be easily damaged via soldering. It is not like modern PCB's.
        Ok you've piqued my interest - what exactly is different about it? Is it any more fragile than any of the other dozens of 1980s PCBs I've worked on?

        Comment


          #5
          Originally posted by modem7
          The 5150 motherboard can be easily damaged via soldering. It is not like modern PCB's.
          Originally posted by maxtherabbit View Post
          Ok you've piqued my interest - what exactly is different about it? Is it any more fragile than any of the other dozens of 1980s PCBs I've worked on?
          My statement was general and aimed at the OP.
          Perhaps my statement should have been something like, "The 5150 motherboard can be easily damaged via soldering by someone with little soldering experience."

          Comment


            #6
            Originally posted by modem7 View Post
            Sometime today (I need to do something before the approaching rain hits), I will pull out a 64KB-256KB 5150 motherboard, simulate a failure of bit 5 in bank 0, and then see what the Supersoft/Landmark diagnostics show.
            So I brought out a 64KB-256KB 5150 motherboard. I plugged in an IBM CGA card. No other cards.
            I ran the Supersoft/Landmark diagnostics. As expected, the RAM checks passed.

            I then simulated a failure of the bit 5 chip in RAM bank 0.
            The Supersoft/Landmark diagnostics then reported:


            TEST: 16K CRITICAL MEMORY REGION
            ------------------------------------

            Soon after this test started, the bottom-right pane showed bit 5 failure at address 05040.
            It stayed displaying that for the remainder of the test.

            At the end of the test, the relay clicked once.

            ( Same result for subsequent iterations of this test. )


            TEST: SYSTEM MEMORY AT ADDRESS xxxxx
            -------------------------------------------

            Soon after this test started, the bottom-right pane showed failure of bit 5 only.

            When the test address advanced past bank 0 (i.e. address 10000), bit 5 continued to show in error, but that is probably because the Supersoft/Landmark diagnostics decided to keep a record of what had failed earlier.

            When the test address advanced to address 40000 (256K), the bottom-right pane then showed failure of multiple bits. Expected, because motherboard has 256K fitted (i.e. non-existent RAM being tested).

            At the end of the test, the relay clicked three times.


            TEST: SLOW REFRESH TO xxxxx
            -------------------------------

            Same behaviour as the SYSTEM MEMORY AT ADDRESS test.

            Comment


              #7
              Thanks, great info. Much appreciated and thanks for the prompt effort!

              Chris

              Comment


                #8
                Next Step on Memory Issue

                So I piggybacked a good chip on the bank 0, bit 5 chip and ran the test again and had the same results as initially.

                As I understand it this is not unexpected, and it sounds like I should move forward on this chip replacement. Kind of busy that last couple weeks, but will do the chip replacement and see what things look like then.

                Thanks for the assistance, will update after the re-check.

                Chris

                Comment

                Working...
                X