Announcement

Collapse

Forum Rules and Etiquette

Our mission ...

This forum is part of our mission to promote the preservation of vintage computers through education and outreach. (In real life we also run events and have a museum.) We encourage you to join us, participate, share your knowledge, and enjoy.

This forum has been around in this format for over 15 years. These rules and guidelines help us maintain a healthy and active community, and we moderate the forum to keep things on track. Please familiarize yourself with these rules and guidelines.


Rule 1: Remain civil and respectful

There are several hundred people who actively participate here. People come from all different backgrounds and will have different ways of seeing things. You will not agree with everything you read here. Back-and-forth discussions are fine but do not cross the line into rude or disrespectful behavior.

Conduct yourself as you would at any other place where people come together in person to discuss their hobby. If you wouldn't say something to somebody in person, then you probably should not be writing it here.

This should be obvious but, just in case: profanity, threats, slurs against any group (sexual, racial, gender, etc.) will not be tolerated.


Rule 2: Stay close to the original topic being discussed
  • If you are starting a new thread choose a reasonable sub-forum to start your thread. (If you choose incorrectly don't worry, we can fix that.)
  • If you are responding to a thread, stay on topic - the original poster was trying to achieve something. You can always start a new thread instead of potentially "hijacking" an existing thread.



Rule 3: Contribute something meaningful

To put things in engineering terms, we value a high signal to noise ratio. Coming here should not be a waste of time.
  • This is not a chat room. If you are taking less than 30 seconds to make a post then you are probably doing something wrong. A post should be on topic, clear, and contribute something meaningful to the discussion. If people read your posts and feel that their time as been wasted, they will stop reading your posts. Worse yet, they will stop visiting and we'll lose their experience and contributions.
  • Do not bump threads.
  • Do not "necro-post" unless you are following up to a specific person on a specific thread. And even then, that person may have moved on. Just start a new thread for your related topic.
  • Use the Private Message system for posts that are targeted at a specific person.


Rule 4: "PM Sent!" messages (or, how to use the Private Message system)

This forum has a private message feature that we want people to use for messages that are not of general interest to other members.

In short, if you are going to reply to a thread and that reply is targeted to a specific individual and not of interest to anybody else (either now or in the future) then send a private message instead.

Here are some obvious examples of when you should not reply to a thread and use the PM system instead:
  • "PM Sent!": Do not tell the rest of us that you sent a PM ... the forum software will tell the other person that they have a PM waiting.
  • "How much is shipping to ....": This is a very specific and directed question that is not of interest to anybody else.


Why do we have this policy? Sending a "PM Sent!" type message basically wastes everybody else's time by making them having to scroll past a post in a thread that looks to be updated, when the update is not meaningful. And the person you are sending the PM to will be notified by the forum software that they have a message waiting for them. Look up at the top near the right edge where it says 'Notifications' ... if you have a PM waiting, it will tell you there.

Rule 5: Copyright and other legal issues

We are here to discuss vintage computing, so discussing software, books, and other intellectual property that is on-topic is fine. We don't want people using these forums to discuss or enable copyright violations or other things that are against the law; whether you agree with the law or not is irrelevant. Do not use our resources for something that is legally or morally questionable.

Our discussions here generally fall under "fair use." Telling people how to pirate a software title is an example of something that is not allowable here.


Reporting problematic posts

If you see spam, a wildly off-topic post, or something abusive or illegal please report the thread by clicking on the "Report Post" icon. (It looks like an exclamation point in a triangle and it is available under every post.) This send a notification to all of the moderators, so somebody will see it and deal with it.

If you are unsure you may consider sending a private message to a moderator instead.


New user moderation

New users are directly moderated so that we can weed spammers out early. This means that for your first 10 posts you will have some delay before they are seen. We understand this can be disruptive to the flow of conversation and we try to keep up with our new user moderation duties to avoid undue inconvenience. Please do not make duplicate posts, extra posts to bump your post count, or ask the moderators to expedite this process; 10 moderated posts will go by quickly.

New users also have a smaller personal message inbox limit and are rate limited when sending PMs to other users.


Other suggestions
  • Use Google, books, or other definitive sources. There is a lot of information out there.
  • Don't make people guess at what you are trying to say; we are not mind readers. Be clear and concise.
  • Spelling and grammar are not rated, but they do make a post easier to read.
See more
See less

IBM 5155 PSU issues

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    IBM 5155 PSU issues

    I've been trying to fix a friend's IBM 5155 PSU. When I first got it, it was completely dead, and showed no signs of life at all. I found that driver transistors Q5 and Q6, plus the main power transistors Q1 and Q2 were all blown. After replacing these, I found it kept blowing the power transistors if you attempted to turn it on, and eventually I found that the autotransformer (T2) used to run the 12V monitor supply was pretty badly toasted (I've included a photo of this). I removed it from the circuit, and now the PSU will run without blowing any transistors, as long as I have a 100W incandescent bulb connected in series with it. If I try to run the PSU without the bulb, the switching frequency drops extremely low (the PSU squeals like crazy), the output voltages go way too high, and the power transistors get extremely hot if left on for more than a few seconds in this state.


    Anybody have any clues as to what's going on here? Or what I might be doing wrong? I've wondered if the power transistors I've been using aren't well suited to this PSU, but I've tried multiple types, and all give the same results. It doesn't help that I've been unable to find a datasheet for the original transistors, so I can't compare their electrical characteristics with the replacements (I've included a picture of one of the original transistors, in case somebody is better at identifying it than me). I've also tested all main electrolytic capacitors and they all seem to be fine, and I've replaced all the diodes and capacitors around Q1 and Q2. The SG3524 chip (IC1) puts out the correct 28.5 KHz drive signal when the PSU is running with the bulb in series, or if I run the chip directly off a 12V power source without the rest of the PSU running. And before anyone asks, yes, I am loading the 5V rail correctly when testing the PSU, as I know these are quite picky about having a proper load on the 5V section.
    Attached Files
Working...
X