Announcement

Collapse

Forum Rules and Etiquette

Our mission ...

This forum is part of our mission to promote the preservation of vintage computers through education and outreach. (In real life we also run events and have a museum.) We encourage you to join us, participate, share your knowledge, and enjoy.

This forum has been around in this format for over 15 years. These rules and guidelines help us maintain a healthy and active community, and we moderate the forum to keep things on track. Please familiarize yourself with these rules and guidelines.


Rule 1: Remain civil and respectful

There are several hundred people who actively participate here. People come from all different backgrounds and will have different ways of seeing things. You will not agree with everything you read here. Back-and-forth discussions are fine but do not cross the line into rude or disrespectful behavior.

Conduct yourself as you would at any other place where people come together in person to discuss their hobby. If you wouldn't say something to somebody in person, then you probably should not be writing it here.

This should be obvious but, just in case: profanity, threats, slurs against any group (sexual, racial, gender, etc.) will not be tolerated.


Rule 2: Stay close to the original topic being discussed
  • If you are starting a new thread choose a reasonable sub-forum to start your thread. (If you choose incorrectly don't worry, we can fix that.)
  • If you are responding to a thread, stay on topic - the original poster was trying to achieve something. You can always start a new thread instead of potentially "hijacking" an existing thread.



Rule 3: Contribute something meaningful

To put things in engineering terms, we value a high signal to noise ratio. Coming here should not be a waste of time.
  • This is not a chat room. If you are taking less than 30 seconds to make a post then you are probably doing something wrong. A post should be on topic, clear, and contribute something meaningful to the discussion. If people read your posts and feel that their time as been wasted, they will stop reading your posts. Worse yet, they will stop visiting and we'll lose their experience and contributions.
  • Do not bump threads.
  • Do not "necro-post" unless you are following up to a specific person on a specific thread. And even then, that person may have moved on. Just start a new thread for your related topic.
  • Use the Private Message system for posts that are targeted at a specific person.


Rule 4: "PM Sent!" messages (or, how to use the Private Message system)

This forum has a private message feature that we want people to use for messages that are not of general interest to other members.

In short, if you are going to reply to a thread and that reply is targeted to a specific individual and not of interest to anybody else (either now or in the future) then send a private message instead.

Here are some obvious examples of when you should not reply to a thread and use the PM system instead:
  • "PM Sent!": Do not tell the rest of us that you sent a PM ... the forum software will tell the other person that they have a PM waiting.
  • "How much is shipping to ....": This is a very specific and directed question that is not of interest to anybody else.


Why do we have this policy? Sending a "PM Sent!" type message basically wastes everybody else's time by making them having to scroll past a post in a thread that looks to be updated, when the update is not meaningful. And the person you are sending the PM to will be notified by the forum software that they have a message waiting for them. Look up at the top near the right edge where it says 'Notifications' ... if you have a PM waiting, it will tell you there.

Rule 5: Copyright and other legal issues

We are here to discuss vintage computing, so discussing software, books, and other intellectual property that is on-topic is fine. We don't want people using these forums to discuss or enable copyright violations or other things that are against the law; whether you agree with the law or not is irrelevant. Do not use our resources for something that is legally or morally questionable.

Our discussions here generally fall under "fair use." Telling people how to pirate a software title is an example of something that is not allowable here.


Reporting problematic posts

If you see spam, a wildly off-topic post, or something abusive or illegal please report the thread by clicking on the "Report Post" icon. (It looks like an exclamation point in a triangle and it is available under every post.) This send a notification to all of the moderators, so somebody will see it and deal with it.

If you are unsure you may consider sending a private message to a moderator instead.


New user moderation

New users are directly moderated so that we can weed spammers out early. This means that for your first 10 posts you will have some delay before they are seen. We understand this can be disruptive to the flow of conversation and we try to keep up with our new user moderation duties to avoid undue inconvenience. Please do not make duplicate posts, extra posts to bump your post count, or ask the moderators to expedite this process; 10 moderated posts will go by quickly.

New users also have a smaller personal message inbox limit and are rate limited when sending PMs to other users.


Other suggestions
  • Use Google, books, or other definitive sources. There is a lot of information out there.
  • Don't make people guess at what you are trying to say; we are not mind readers. Be clear and concise.
  • Spelling and grammar are not rated, but they do make a post easier to read.
See more
See less

Unique S-100 computer (Z-80/Vector Graphic/Micropolis)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • MikeS
    replied
    Originally posted by nullvalue View Post
    ...does it matter in which physical order the cards are installed? I seemed to get different garbled screens depending on the order of installation.
    It shouldn't; it might be worth while to clean up the card edge connectors with a soft eraser, spray the sockets with Deoxit or an equivalent contact cleaner and work the cards in and out a few times.

    An interesting system to be sure; I have the opposite: a set of Cromemco cards in a VG MZ chassis

    Leave a comment:


  • nullvalue
    replied
    Oh I measured that one, forgot to write it down - looks good. 7805: 5.02v

    Leave a comment:


  • deramp5113
    replied
    What about the 5v regulator on the PROM/RAM (upper right corner)?

    Mike

    Leave a comment:


  • nullvalue
    replied
    Originally posted by deramp5113 View Post
    check the output voltage of each regulator on the CPU card and PROM/RAM card and let me know what you measure.
    Ok, I have booted a number of times with just those 3 cards in and it hasn't got me a prompt. Most of the time I get the static screen I previously posted. Sometimes I get an instance where screen has characters "dancing" around, mostly 9's inverting with = signs and other odd stuff. Nothing very promising looking..

    The voltage regulators all seem the check out..

    Z80
    7805: 4.88v

    PROM/RAM
    7905: -5.13v
    7905: -5.04v
    7812: 12.04v
    7812: 12.07v

    Leave a comment:


  • nullvalue
    replied
    Originally posted by deramp5113 View Post
    Iíd say the first step is to get the CPU to jump into the monitor in EPROM and see the monitor initialize the screen and put up the command prompt. Try this with just the CPU, PROM/RAM, and FlashWriter cards installed. If this works, then one of the cards you pulled out is causing a problem. If you still donít get a good startup screen (most likely), then check the output voltage of each regulator on the CPU card and PROM/RAM card and let me know what you measure.
    Thanks I'll give that a shot and will take some measurements.. I did try that once already. This may be a silly question, but does it matter in which physical order the cards are installed? I seemed to get different garbled screens depending on the order of installation.

    Leave a comment:


  • deramp5113
    replied
    From what I see, the boards look fine. The bubbled solder plate under the solder mask on the bottom side of the board was not unusual. The Bitstreamer is the original version of their later Bistreamer II board, but from what I can tell in the pictures, the jumpers you’re seeing are just for setting the address of the board and for configuring serial I/O.

    I’d say the first step is to get the CPU to jump into the monitor in EPROM and see the monitor initialize the screen and put up the command prompt. Try this with just the CPU, PROM/RAM, and FlashWriter cards installed. If this works, then one of the cards you pulled out is causing a problem. If you still don’t get a good startup screen (most likely), then check the output voltage of each regulator on the CPU card and PROM/RAM card and let me know what you measure.

    Mike

    Leave a comment:


  • nullvalue
    replied
    Originally posted by nullvalue View Post
    Here are some pictures of the boards that were installed.
    vBulletin seems to have compressed the images.. higher resolution here: https://imgur.com/gallery/hUzUsaq

    Leave a comment:


  • nullvalue
    replied
    Can anyone tell me what the power supply voltages should read? There are 4 GND leads going from the power supply to the bus board. Depending on which GND line I use, I get different voltages. Here's a chart of the values I'm getting - does it look right?

    2019-10-25 14_41_26-Photos.jpg

    WHITE RED1 RED2 RED3 BLUE PURPLE
    GND1 0 11v 11v 11v 0 0
    GND2 0 11v 11v 11v 0 0
    GND3 0 0 0 0 -19v -20v
    GND4 0 0 0 0 20v 19v

    Leave a comment:


  • nullvalue
    replied
    Here are some pictures of the boards that were installed. Some of the boards looks like the traces are "bubbling" - not sure if that's corrosion or just the mask layer? The Bit Steamer looks almost like an early prototype with a number of corrections/jumpers.

    IMG_8009.jpgIMG_8010.jpgIMG_8011.jpgIMG_8013.jpgIMG_8014.jpgIMG_8015.jpgIMG_8016.jpgIMG_8017.jpgIMG_8018.jpgIMG_8019.jpgIMG_8020.jpgIMG_8021.jpgIMG_8005.jpg

    Leave a comment:


  • nullvalue
    replied
    Originally posted by deramp5113 View Post
    Do you have another S-100 system you can put the PROM/RAM board in and test it
    I do not, this is my first S-100 system of any kind. I'll try to get some hi-res shots of the boards up here.

    Leave a comment:


  • deramp5113
    replied
    The display you’re seeing is from the uninitialized video RAM on the Flashwriter. The fact you’re seeing that display means the Flashwriter is probably OK and the CRT driver and CRT are good. The code in the monitor PROM that would initialize the display RAM is not being executed upon power on/reset. This could be due the CPU board or the PROM/RAM board. Do you have another S-100 system you can put the PROM/RAM board in and test it (e.g., see if you can dump the PROMs, access the 1K RAM)?

    Mike

    Leave a comment:


  • glitch
    replied
    The Vector 3 was a similar system, from Vector Graphic of course. If it's a Cincinnati Milacron product, that'd certainly explain the industrial-ish design: they made NC and CNC machine tools.

    Leave a comment:


  • nullvalue
    replied
    Originally posted by deramp5113 View Post
    The ribbon cable for the floppy drives is still there, but the Micropolis floppy controller is missing. This system could run CP/M or MDOS. The version of VG PROM monitor will also help know what it ran. What exactly is shown in the two EPROM labels?

    The system has 56K or RAM (48K + 8K) so most likely it is a version 4.x monitor. The Micropolis controller would have been strapped at F800h See https://deramp.com/downloads/vector_...ler/ReadMe.pdf for a bit more info.

    Mike
    You're right - there was no Micropolis controller in there - the ribbon cable was just hanging inside the case.

    The 12K PROM/RAM board has 2 chips installed. "VG MON VERS 4.0" - one marked "#0 E000" and the other marked "#1 E400".

    I agree, I was glad I at least got something when I powered it on. So how would I go about testing this board? Even when I left only the Flashwriter in there, I got the same garbled screen. How would you suggest troubleshooting?
    Last edited by nullvalue; October 24, 2019, 05:14 PM.

    Leave a comment:


  • deramp5113
    replied
    That’s actually a very good first power-up! The CRT, CRT driver, and video boards look like they’re probably all good. They are typically more difficult to troubleshoot than CPU and memory. The VG PROMs only need the 1K RAM on the PROM/RAM board in order to run, so I’d focus on the PROM/RAM board and CPU board first.

    Mike

    Leave a comment:


  • deramp5113
    replied
    The ribbon cable for the floppy drives is still there, but the Micropolis floppy controller is missing. This system could run CP/M or MDOS. The version of VG PROM monitor will also help know what it ran. What exactly is shown in the two EPROM labels?

    The system has 56K or RAM (48K + 8K) so most likely it is a version 4.x monitor. The Micropolis controller would have been strapped at F800h See https://deramp.com/downloads/vector_...ler/ReadMe.pdf for a bit more info.

    Mike

    Leave a comment:

Working...
X